خرما

about-us-line

دیدگاه های اخیر

    خرما میوه قدیمی است، میوه ای که از درختی به عمل میآید که جزو تیره نخل هاست و در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری پرورش مییابد .عده ای خاستگاه آن را هندوستان میدانند و باستان شناسان معتقدند کاشت این درخت به پنج هزار سال پیش برمی گردد.گفته میشود که نخل خرما از ایران به چین برده شده و در کشورهای اروپایی مانند اسپانیا کشت شد.

    استفاده از این میوه در ماه مبارک رمضان به دلیل ارزش غذایی آن توصیه شده است، این میوه، قند کاهش یافته در دوران روزه داری را جبران میکند، به علت دارا بودن فیبر و خاصیت ملین بودن آن، سیستم گوارشی را که به دلیل روزه داری بی تحرک شده است،به تحرک وا میدارد.

    خرمای سایر :

    d1

    یکی از نمونه های پر مصرف خرما ، خرما سایر است. این نوع خرما بسیار مغذی است و جز انواع نیمه خشک خرما می باشد. در مرحله رطب ،نیمی از این خرما دارای مزه شیرین تا گس است. نام دیگر این خرما ؛ استعمران ، سمبرون و سمباران است. خرما سایر بیشتر در استان خوزستان کشت می شود و یکی از انواع پرکاربرد در صادرات خرما است. به موجب نیمه خشک بودن خرما سمباران، می توان آن را برای مدت طولانی تری نگهداری کرد. زمان برداشت این نوع خرما در اواسط شهریور می باشد. ولی خارک در این منوع میوه در 25 مرداد تقریبا رسیده است.
    خرما مضافتی: یک نمونه بسیار لذیذ و پرمصرف خرما است که در  قسمت های مختلف ایران از جمله بم کشت می شود. خرما مضافتی بم یکی از پرفروش ترین انواع خرما در بازار داخلی است. این مدل خرمامعمولا در مرحله رطب ، مورد استفاده قرار می گیرد. رطوبت این میوه بسیار بالا است و جز نمونه های خرما نرم محسوب می شود.

     

    خرما مضافتی:

    d2

    خرمای مضافتی را شاید بتوان یکی از خوش طعم ترین و دلچسب ترین انواع خرمای جهان دانست. به ویژه آن که این خرما بیشتر به صورت رطب مورد استفاده قرار می گیرد و کمتر کسی را میتوان یافت که پس از خوردن یک دانه از خرمای مضافتی احساس بسیار مطلوبی به او دست ندهد. این خرما که دارای رنگ مشکی جذابی می باشد رطوبتی بین ۱۵% الی ۳۵% بسته به زمان برداشت از درخت و محل کاشت آن دارد و اندازه دانه های آن معمولا” بین ۵/۲ الی ۵/۴ سانتیمتر  می باشد
    در ایران بعد از استعمران و شاهانی از مهمترین ارقام خرمای اقتصادی کشور است. این رقم در نقاط مختلف کشور کشت شده است. موطن اصلی آن در ایران بم کرمان می باشد. مضافتی بم یکی از بهترین انواع خرمای ایران از نظر بازار داخلی محسوب می شود.
    پراکندگی این رقم علاوه بر استان کرمان ( بم، جیرفت، کهنوج، شهداد، نرماشیر )، در سراوان، ایرانشهر، نیکشهر، حاجی آباد، طبس و خور و بیابانک اصفهان نیز کشت می شود. مضافتی از ارقام بسیار عالی تر ونیمه تر، به رنگ قرمز تیره متمایل به سیاه بوده و دارای کیفیت بسیار خوب می باشد. بازار اصلی مصرف داخلی آن استان تهران است. در سالهای اخیر به صادرات آن توجه خاصی شده است. احداث سردخانه در مناطق تولید این رقم می تواند کمک موثری برای افزایش تولید آن باش

    خرمای شهابی:
     d3

    از بهترین خرماهایی صادراتی بوشهر خرمای شهابی است که قیمت فروش آن با آمدن فصل برداشت به ثبات می رسد.
    بوشهر به عنوان یکی از مهمترین مناطق خرماخیز ایران می باشد.در این منطقه می توان ارقام مختلفی از خرما را یافت .از مهمترین و به وفور ترین خرمای موجود در این منطقه خرماهای کبکاب ،زاهدی ،شهابی و خاصویی می باشد.در این بین خرمای شهابی دارای جایگاه سوم ، در صادرات گونه ، خرماهای موجود در این منطقه را از آن خود نموده است . این خرما همانند خرمای شاهانی از کیفیت متوسطی برخوردار است و معمولا برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد که این امر باعث شده محبوبیت این میوه در بین کشورهای همسایه ایران بیشتر شود.

    خرما زاهدی :

    d4

    یکی دیگر از انواع خرما خشک ، خرما زاهدی می باشد. به خرما زاهدی ، خرما قصب نیز گفته می شود. اصلی ترین منطقه برای کشت این خرما ، منطقه پشتکوه در زاهدان است. البته در بسیاری از مناطق دیگر نیز کشت آن در سطح وسیع انجام می شود. در کشور عراق این نمونه خرما ، بخش زیادی از صادرات خرما را به خود اختصاص می دهد. به منظور تولید سرکه و الکل نیز می توان از این خرما بهره برد زیرا خرما زاهدی دارای قند فراوانی است.

    خرمای پیارم:

     d5

    در جنوب ایران و شمالی ترین نقطه استان هرمزگان، درست در انتهای سلسله جبال زاگرس منطقه ای کوهپایه وجود دارد که شاید بتوان گفت یکی از خوشمزه ترین خرماهای نیمه خشک دنیا را در دامن خود پرورش می دهد. این خرما در گویش محلی پیارم نامیده می شود. نخل های پیارم عمدتا” در دامنه کوهها کاشته شده و توسط جوی های طراحی شده در سطح های مختلف بوسیله اب رودخانه های منطقه آبیاری می گردد. پرورش این نخل ها عمدتا” بصورت ارگانیک بوده و هیچ گونه مواد شیمیایی در مرحله داشت آن استفاده نمی گردد.
    پوست نازک این خرما به رنگ قهوه ای تیره و با توجه به اینکه گوشت و پوست آن کاملا” به یکدیگر چسبیده اند ، ظاهری زیبا و مطلوب دارد و فرایند شستشوی آن نیز به صورت کامل صورت می گیرد و با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز می باشد به راحتی و سرعت در متابولیسم بدن استفاده شده و به عنوان قند مجاز مصرفی توسط افراد مبتلا به دیابت بسیار مناسب می باشد و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کرده اند به خاطر طعم بسیار خوب و ظاهر مطلوب و سایر یکی از مهمترین و معروفترین ارقام شمال استان هرمزگان است، این رقم، در حسن آباد کازرون، اطراف داراب، حاجی آباد، کرمان، و بندر عباس کاشته می شود. درصد رطوبت میوه آن کم است از ارقام نیمه خشک محسوب می گردد. از میوه های دیررس است، کیفیت میوه آن مطلوب است و از نظر صادرات بسیار بازار پسند است.

    خرما ربی:

    d6

     نیز نمونه دیگری از ارقام خرما است که دارای رتبه پنجم از نظر اهمیت در ایران است. موطن این خرما در استان سیستان و بلوچستان است. از نظر اندازه ، این مدل خرما تقریبا دارا اندازه بزرگ است و زمان رسیدن خرما مضافتیمی باشد.

    خرمای کبکاب:

     d7

     از دیگر ارقام خرما است که در برازجان و کازرون به وفور کشت می شود. در مرحله خارک وهمچنین رطب ، این میوه دارای رنگ زرد است اما در زمان رسیدگی کامل و در مرحله خرما ، رنگ آن به قهوه ای تیره تغییر می کند. لازم به ذکر است که خارک در خرما کبکاب قابل مصرف نیست و به طور معمول از رطب و خرمای آن استفاده می شود. اهمیت اقتصادی خرما کبکاب در ایران در رتبه چهارم قرار دارد.

    علاوه بر انواع ذکر شده ، خرما دارای ارقام دیگری نیز می باشد که در ایران کشت می شوند و دارای مصرف بالایی می باشند. از جمله آنها می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
    خرما برهی- خرما گنطار- خرماخضراوی- خرما پیارم- خرماشیخالی- خرماحلاوی- خرما دیری- خرما شکر-

    آخرین مطالب