کشمش
امروزه مشخص شده است که خشک کردن انگور،بر روی بوته، در دوران قبل از تاریخ کشف شده است
این روش بین سال های ۹۰۰ تا ۱۲۰ قبل از میلاد به یونانی ها نسبت داده شده است
بازارهای تجاری برای توسعه کشمش که توسط فنیقی ها در یونان و رم عرضه می شد، موجب گسترش کاشت انگور در یونان و جنوب اسپانیا و باغ های انگور ارامنه در ایران گردید
همچنین آب و هوا ایده آل برای خشک کردن انگور و تولید کشمش از عوامل گسترش آن در این مناطق به شمار می رود. در این زمان، دو رقم انگور که بیشتر مورد استفاده قرار گرفته بودند
شامل مسقط که بزرگ و طعم دار اما حاوی دانه و دیگری که توسط کشاورزان در قرنتس یونان ایجاد شده بود که به کوچک و بی هسته بوده است
قرن ۱۴ با رشد تقاضا وافزایش قیمت کشمش در اروپا همراه بود.انگلیسی ها ، فرانسوی ها و آلمانی ها تلاش زیادی برای رشد انگور و تبدیل آن به کشمش برای کسب پول بیشتر انجام دادند، اما آب و هوای این کشور ها برای خشک کردن انگور بیش از حد سرد بود. در این میان رشد انگوردراسپانیا کامل شد.
ایران از نظر تولید انگور و صادرات کشمش در دنیا جایگاه مهمی دارد و کاشت آن در کشورمان حداقل از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد آغاز شده و مردم از دیرباز با روشهای کشت و تولید انگور آشنا می باشند به همین سبب است که امروزه در اکثر نقاط ایران از نواحی سردسیر شمال تا حواشی کویر و همچنین مناطق جنوب کشت انگور متداول است
حدود ۳۱۰ هزار هکتار سطح زیر کشت انگور ایران است و استانهای خراسان، قزوین، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی مهمترین تولیدکنندگان این محصول می باشند
کشمش یکی از فرآوردههای مهم انگور است، پس از فرش و پسته جایگاه سوم در صادرات غیرنفتی ایران را داشته و به نقل از رییس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین سال قبل ۱۱۰ هزار تن کشمش به ارزش ۳۲۵ میلیون دلار صادر شده که امکان افزایش این میزان تا یک میلیارد دلار وجود دارد قزوین قطب تولید کشمش کشور است و ۸۰ درصد انگور این منطقه به کشمش صادراتی تبدیل میشود که ۲۰ درصد کشمش تولیدی کشور است اما متاسفانه در این زمینه برندسازی نشده وبه نقل از استاندار قزوین، کشمش ایران به نام ترکیه در بازار جهانی عرضه میشود که اگربه صنایع تبدیلی و بستهبندی توجه شود میزان صادرات این محصول افزایش مییابد و نام و ارزش افزوده آن برائ کشورمان حفظ خواهد شد.
به میوه رسیده و خشک شده ارقام مختلف انگور بی دانه یا دانه دار ،کشمش گویند. کشمش آفتاب خشک، سایه خشک، تیزابی و انگوری از جمله کشمش هایی است که این روزها در بازار به فروش می رسد. کشمش آفتاب خشک به کشمش پلویی هم معروف است و کیفیت و قدرت بالا و طعم خوبی دارد. رنگ سرخ، ملاک تشخیص این کشمش از انواع دیگر آن است.
کشمش سایه خشک نوعی کشمش است که رنگ آن تغییر نکرده و سبز باقی می ماند. انگورعسگری به این روش خشک می شود و ارزش تغذیه ای آن بالاست.
کشمش تیزابی به وسیله تیزاب خشک می شود. این ماده از طعم و بو و کیفیت کشمش می کاهد و دوز زیاد آن سرطان زاست. رنگ کشمش، زرد مایل به قهوه ای خرمایی است. این کشمش به دلیل روغن موجود در تیزاب سطحی چرب و نیمه براق دارد و این ملاک مناسبی برای تشخیص آن است.
کشمش انگوری به تیزاب آغشته و با دود گوگرد خشک می شود. رنگ آن زرد کهربایی مایل به قهوه ای روشن است و به دلیل ترکیبات گوگردی فشار مضاعفی بر کلیه ها تحمیل کرده و برای سلامت مضر است.
کشمش طلایی
در حالی که کشمش انگوری به رنگ زرد کهربایی تا قهوه ای روشن موجود است و همراه دود گوگرد خشک می شود اما برای تولید انگور تیزابی از محلول های قلیایی مجاز استفاده می شود که محصول نهایی دارای رنگ زرد روشن تا قهوه ای خرمایی است. جالب تر اینکه در بازار ۲ نوع دانه دار و بی دانه نیز وجود دارد به طوری که این طبقه بندی به تهیه می شودعلت نوع انگور مورد استفاده برای تولید کشمش است. البته علاوه بر کشمش، مویز نیز در این گروه قرار می گیرد که همان کشمشی است که از انگورهای سیاه مجلسی قرمز یا انگور شاهانی تهیه می شود.
کشمش سلطانی
کشمش بی دانه (سلطانا) یا کشمش بی دانه طلایی پس از اضافه کردن روغن خوراکی مجاز به انگورها به منظور حفظ کیفیت ، آنها را در یک محوطه باز تمیز و در معرض آفتاب قرار میدهند تا خشک شوند
انگورهای خشک شده توسط آب خالص و تمیز به دقت در قسمت شستشو شسته میشوند که قسمت شستشو از یک ظرف استینلس استیل ساخته شده است.سپس کشمشهای تمیزشده در گرمخانه خشک میشوند .در صورت اعلام نیاز از سوی مشتریان ، کشمشها توسط گوگرد ضدعفونی میشوند. سپس چ.ب آنها جدا شده و به قسمت نگهداری برده میشوند.
برای حصول اطمینان از جدا شدن چوب و هرگونه ناخالصی، کشمشها توسط دستگاه دانه بندی لیزری مورد بازبینی و دانه بندی قرار میگیرند.به ویژه آن محصولاتی که در کارخانه بایرام تولید شده اند.
اکنون کشمشهای طلایی بی دانه با بهترین کیفیت توسط ماشینهای با فناوری بالا آماده بسته بندی شده و جهت صدور به بازارها مهیا می گردند. بسته ها سپس به قسمت بازرسی فلز انتقال داده میشوند تا هرگونه قطعاتی از فلز بر جای گذاشته شده از محصول پاک گردد.
کشمش خشک آفتابی
این نوع کشمش که از خشک کردن انگور بوسیله نور خورشید و یا طی فرایند شیمیایی حاصل میشود. کشمکها بسیار کوچک هستند، پوستی چروکیده و مزهای شیرین دارند. کشمشها با توجه به نوع آنها رنگهای متفاوتی دارند.این محصول با رنگ قهوه ای تیره تا سیاه است. با بو و طعم طبیعی کشمش که آن را بدون افزودن هیچ گونه ماده ای و با قرار دادن انگور بیدانه به مدت ۳ الی ۴ هفته در مقابل نور خورشید تهیه میکنند.
کشمش کاشمری
این نوع کشمش سبز رنگ ، دانه دار و دراز است و در شمال شرق ایران تولید می شود و چون مرکز تولید آن شهری بنام کاشمر است این محصول به نام کشمش کاشمری معروف شده است . از نظر ماندگاری بسیار مقاوم بوده و طعم آن بسیار لذیذ است.
شهرستان کاشمر با داشتن ۳ هزار و ۲۰۰ هکتار تاکستان به جهت تولید انگور لطیف و کشمش بی نظیرش، شربت خانه خراسان نام گرفته است.
این محصول به لحاظ لطافت، شیرینی، زود رسی و عاری بودن از آلودگی های خاکی و تماس نداشتن خوشه با خاک منحصر به فرد است به طوری که انگور کاشمر به خاطر عدم استفاده از سموم شیمیایی در مراحل کاشت و داشت، فاقد هرگونه بقایای سموم است.
۲۵ درصد انگور کاشمر به مصرف تازه خوری می رسد و ۷۵ درصد دیگر به کشمش تبدیل می شود. کشمش تولیدی کاشمر که به دو صورت سبز و طلایی فرآوری می شود با عنوان کشمش سبز قلمی کاشمر شهره آفاق است که مورد تقاضای کشورهای بسیاری قرار گرفته است.
کشمش کاشمر با بسته بندی های ۳ کیلویی تحت عنوان کشمش سبز قلمی کاشمر در سطح کشور شناخته شده و از شهرت جهانی نیز برخوردار است. کیفیت بالا، رنگ و طعم، وضعیت کشمش کاشمر را در سطح بالایی قرار داده به طوری که این محصول جایگاه واقعی خودش را در سطح ملی و صادرات پیدا کرده است .از مهمترین مراکز تولید انگور در منطقه کاشمر شهر کندر با سابقه تاریخی بسیار طولانی می باشد که در آن انواع مختلف انگور از جمله انگور عسکری،پیکامی ،پیش رس (یاقوتی)،سپیدداری،ریش بابا، صاحبی،رزقی،دیوانه ، لعل ،بج،سیاه، سیاه سرخی،مسکه و … کاشت می شود.عمده محصول انگورهای عسکری و پیکامی به کشمش های زرد و سبز تبدیل می شود و سایر ارقام عمدتابه صورت تازه خوری مصرف می شوند
دیدگاه های اخیر